ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

  [BG]   EN  
ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

АКТУАЛНО. НОВИНИ
ИНТЕРВЮ С ЛИЛЯНА БОЧЕВА, МОСКВА 1988 г.
ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"
ЦВЕТЕ ЗА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ЗА ХОР "БОДРА СМЯНА"
В ПАМЕТ НА БОНЧО БОЧЕВ
В ПАМЕТ НА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ХОР "БОДРА СМЯНА" С ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ Г-ЖА СВЕТЛА БЕШОВИШКА
ПУБЛИКАЦИИ
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -1
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -2
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -3
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -4
ФОТО ГАЛЕРИЯ
АУДИО - ГЛОГ
ЗА КОНТАКТИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

БЛОГ АРХИВ
«« май 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


АУДИО ЗАПИСИ ЧУДОТО: ХОР "БОДРА СМЯНА" ИЗ "ЗЛАТНАТА КНИГА" НА ХОРА

АКТУАЛНО. НОВИНИ 18:17
« Обратно
" СЪБИТИЕ В МУЗИКАЛНИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ "
През януари 2007 г. детският представителен хор “Бодра смяна” навършва 60 години – събитие в музикалния живот на страната, което е повод да припомним най-високите постижения на този елитен състав.Националния дворец на децата организират в продължение на цяла година поредица от концерти и изяви, чиято кулминация ще се състои през ноември. На гала концерт в първа зала на НДК ще се съберат стотици хористи от всички поколения на хор “Бодра смяна”, за да отбележат заедно юбилея.
Създателят на състава – Бончо Бочев е човекът, чието име днес е легенда в хорово-изпълнителското изкуство у нас. С таланта си на изключителен педагог и музикант той създаде хорова школа-еталон за всички малки български певци. През нея до днес са преминали повече от 5000 деца, а по примера й в цялата страна се създадоха десетки детски и детско-юношески формации. Продължител на делото на големия майстор стана неговата дъщеря – Лиляна Бочева. Благодарение на тях и неизменните им помощници композитора и диригента Ивелин Димитров и пианистката Светла Бешовишка, хорът постигна невероятни успехи. В него малките певци учат не само музика, а се възпитават във взаимно уважение и самодисциплина, получават богата обща култура. И резултатите не закъсняват – “Бодра смяна” стана лауреат на първи награди от 6 национални и още толкова международни конкурси. Детският хор има задгранични турнета в десетки страни на Европа, Азия и Африка, участвал е в едни от най-престижните музикални фестивали. Малките български певци са удостоени с честта три пъти да изнесат концерти и показни уроци на конкурси на международната организация за музикално образование ISME (International Society of Musical Education).
Десетки са българските композитори, написали песни специално за “Бодра смяна”, в чието лице дълги години те виждат един съвършен инструмент. Изкуството на българските славеи е високо оценено и от чужди творци, от които ще назовем само Дмитрий Кабалевски и Золтан Кодай. Хорът постоянно разширява обема на репертоара си. В него присъстват произведения на всички големи световни имена от Монтеверди до Бенджамин Бритън и Родион Шчедрин. През изминалите 60 години Бодросменци са участвали в десетки концерти с най-известните оркестри в страната, а на сцената на Софийската опера са играли в над 3000 представления. Днес с увереност може да твърдим, че на много места в Европа, а и на други континенти, присъстват като певци, инструменталисти или диригенти редица възпитаници на “Бодра смяна”. Ще споменем само Маргарита Лилова във Виенската Щатсопера, Румана Вълчева-Еврова – камерна певица и преподавател в Сидней, Австралия, има и още, които не е възможно да изброим. От редиците на този състав са израсли десетки лекари, юристи, инженери, преводачи – цяла плеяда интелектуалци. За това 60 години след създаването на “Бодра смяна” оценяваме делото й не само като изключителен детски хор, а като школа за десетки музикални таланти и възпитаване на огромно културно общество.

Антоанета Радославова


/ Публикувано на 14 Февруари 2007 в www.bnr.bg /
22 Февруари 07, 18:17    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1119