ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

  [BG]   EN  
ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

АКТУАЛНО. НОВИНИ
ИНТЕРВЮ С ЛИЛЯНА БОЧЕВА, МОСКВА 1988 г.
ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"
ЦВЕТЕ ЗА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ЗА ХОР "БОДРА СМЯНА"
В ПАМЕТ НА БОНЧО БОЧЕВ
В ПАМЕТ НА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ХОР "БОДРА СМЯНА" С ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ Г-ЖА СВЕТЛА БЕШОВИШКА
ПУБЛИКАЦИИ
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -1
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -2
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -3
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -4
ФОТО ГАЛЕРИЯ
АУДИО - ГЛОГ
ЗА КОНТАКТИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


АУДИО ЗАПИСИ ЧУДОТО: ХОР "БОДРА СМЯНА" ИЗ "ЗЛАТНАТА КНИГА" НА ХОРА

АКТУАЛНО. НОВИНИ 18:01
« Обратно
БОДРОСМЕНСКИТЕ КОНЦЕРТИ - ИСТИНСКО ВЪЛШЕБСТВО !!! /статия - в-к "Култура, бр.50, 17 декември 1999 г /
Концертът на детския хор “Бодра смяна” в зала “България” увенча финала на тържествата по случай 100-годишнината от рождението на основателя на детското хорово пеене в България Бончо Бочев, започнали в родното му Поликраище на 24 юли. Част от тях беше и проведената по-рано същия ден научно-практическа конференция в СУ “Св.Климент Охридски” на тема “Бончо Бочев - диригент, педагог и културен деец”.
Талантът на Бончо Бочев беше толкова голям и всеобхватен, че тези определения сякаш го ограничават.Той беше преди всичко Учител - в изконно възрожденския смисъл на тази дума. Възпита поколения в любов към музиката, красотата, труда, към света, към ближния. Той обичаше децата и им вярваше. И тъкмо с тази вяра в безграничните им възможности им възлагаше неимоверно трудни художествени задачи, с които те се справяха блестящо, защото отваряха пред тях непознати светове.
Резултатите будеха възхита у слушателите на Хора на софийските славейчета и по-късно - на “Бодра смяна”. Композитори като Бритън, Любомир Пипков, Тодор Попов му повериха творби с убеждението, че тъкмо Бочевите хористи ще бъдат съвършеният инструмент за изпълнението им. По примера на този пръв наш детски хор се нароиха десетки - в България и извън пределите й.
“Бодра смяна” беше и продължава да бъде съвършената школа по етика. Не случайно родителите поверяваха децата си в ръцете на Бончо Бочев, а след като него вече го нямаше - на достойната продължителка на делото му - дъщеря му Лиляна Бочева. Там те имат уникалния шанс да се научат да обичат красивото и да получат добро възпитание. В годините на бездуховност “Бодра смяна” беше идеалният оазис на истината и добротата. “Бодра смяна” създаваше граждани тогава, когато дори не бяхме чували за гражданско общество.
Бочев беше самоук професионалист, както го наричаше
Васил Арнаудов. Така са възпитани и цели поколения - да бъдат перфектни, точни и почтени в работата си. Както казват бивши бодросменци, да си пял в този хор - това е ценз.
Концертът на 30-тината деца (диригент Лиляна Бочева, на рояла Светла Бешовишка), посветен на годишнината от рождението на Учителя/ беше уникален и в същото време - традиционно-бодросменски. Децата пяха по детски: ангелски звънко, чисто, с финес, красиво, музикално. Духът на Бочев витаеше в залата - и чрез песните, които бяха Негови, и чрез оная особена радост, с която музицира този хор. Финалът бе пак традиционен, но този път особено емоционален: на сцената се изсипаха десетки бивши хористи от всички поколения, други десетки останаха в залата. Последваха три от емблематичните бодросменски песни, изпълнени от този колосален състав. И заработи бодросменският рефлекс за чисто, балансирано, красиво пеене. Беше прекрасно!
И тъжно. Може би, ако Бончо Бочев се беше родил в някоя друга точка на света, 100-годишнината му щеше да бъде отбелязана с общонационален блясък, а не само със скромните усилия на един възторжен, но безпаричен инициативен комитет от бивши хористи. Или пък, ако беше футболист, щангист, лекоатлет...Тогава, може би, и вицепрезидентът, патрон на честването, щеше да е в залата, и министърът на образованието, под чието ведомство е хорът, и председателят на Народното събрание, и може би и други от т.н.политически елит щяха да почетат събитието лично, а не само с писмено слово. Не че това би прибавило нови висоти към голямото име на Бочев, просто присъствието на действащ политик демонстрира някаква загриженост за историческата приемственост.
Но ние сме на Балканите и сме без историческа памет, и тук историята, винаги започва “от Мен” - показа го и отсъствието на личности, получили занаята си от ръцете на Бочев. Иначе се чуха много красиви думи - долетели от различни точки на България и света - думи на почит към възрожденеца Бончо Бочев.
...Може би, ако...Но Бончо Бочев се е родил тук, в България и тук изнесе тежкия си кръст на Апостол.

/ Автор : Наталия Илиева /01 Юли 12, 18:01    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1247