ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

  [BG]   EN  
ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

АКТУАЛНО. НОВИНИ
ИНТЕРВЮ С ЛИЛЯНА БОЧЕВА, МОСКВА 1988 г.
ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"
ЦВЕТЕ ЗА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ЗА ХОР "БОДРА СМЯНА"
В ПАМЕТ НА БОНЧО БОЧЕВ
В ПАМЕТ НА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ХОР "БОДРА СМЯНА" С ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ Г-ЖА СВЕТЛА БЕШОВИШКА
ПУБЛИКАЦИИ
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -1
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -2
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -3
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -4
ФОТО ГАЛЕРИЯ
АУДИО - ГЛОГ
ЗА КОНТАКТИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


АУДИО ЗАПИСИ ЧУДОТО: ХОР "БОДРА СМЯНА" ИЗ "ЗЛАТНАТА КНИГА" НА ХОРА

АКТУАЛНО. НОВИНИ 00:27
« Обратно
110 години от рождението на диригента Бончо Бочев
/ Публикация на:http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Music/Classic/Pages/110_Bon4o_Bon4ev.aspx
/
На 1 декември 2009 г. се навършват 110 години от рождението на Бончо Бочев – педагог, диригент, създател на първия детски хор в България и основоположник на детското хорово дело у нас. Роден е в село Поликраище, Великотърновско. Учи педагогика в град Бяла черква и започва работа като учител по български език, история и география. Молят го да вземе и часовете по пеене, понеже свирел на цигулка. Бончо Бочев се заема усърдно да ограмотява нотно децата, създава хор и толкова се вдъхновява от тази задача, че я превръща в своя житейска съдба. През 1923 година пристига в София и става учител по музика в училище „Антим I”. Години по-късно, през 1939 г. създава хор „Софийските славейчета” – кръстник е композиторът Добри Христов. Именно този хор прераства в детско-юношеската школа „Бодра смяна”, получила световна известност и оценката „най-добрият детски хор в света”. Това се случва в края на 1946 година, но за рожден ден на хора е приета датата 1 януари 1947 г.

Когато говорим за Бончо Бочев като вдъхновен педагог и диригент пред нас е делото на живота му – хор „Бодра смяна”. Под ръководството му той израства като първокласен певчески състав, който представя една от силните традиции в българската култура – детското хорово пеене. Пословичен в своята обич към децата, Бончо Бочев работи усърдно и отдадено. Привлича и дъщеря си Лиляна Бочева, отлична пианистка. Подбира хористи сред най-музикалните деца от столичните училища. Не променя вокалната им постановка, за да постигне свежо и естествено изпълнение, но сериозно ги занимава със солфеж. Това дава възможност децата да изпълнят за първи път творби на редица български автори /Георги Димитров, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Тодор Попов/, повечето написани специално за тях. Бочев популяризира и творби от световната класическа и модерна музика. В репертоара на „Бодра смяна” има произведения от Монтеверди, Перголези, Бах, Моцарт, Шуберт, Вельо Тормис…От близките контакти на Бочев със Золтан Кодай, Дмитрий Шостакович, Бенджамин Бритън, Дмитрий Кабалевски се раждат специално написани творби, които до днес са в репертоара на „Бодра смяна”.
„Той създаде хор – образец за възпитанието на човека със средствата на пеенето”, казва за Бончо Бочев руският диригент Владимир Соколов. За повече от 60 години хиляди деца преминаха през редиците на „Бодра смяна”. Днес много от тях са известни в обществото – оперните певици Райна Кабаиванска, Лиляна Барева, журналистката Даниела Кънева, министър Христина Митрева, поетът Михаил Белчев, композиторът Стефан Димитров, диригентът Методи Матакиев и др. Заедно с „Бодра смяна” Бончо Бочев получи признание за творчеството си като лауреат на множество международни награди. Хорът има 12 първи награди, сред които авторитетната награда от анонимния хоров конкурс на Би Би Си през 1974 г.
В близо 2500 концерта в Европа, Азия и Африка, на 40 грамофонни плочи, компактдискове, издадени от български и чужди звукозаписни фирми /Хармония Мунди, Декка, Етерна/ звучат песните на „Бодра смяна”, които предизвикват възторжени оценки.

Четем някои от тях в „Златната книга” на хора:

“Ако днес музикалната ни култура притежава цяло съзвездие блестящи детски колективи, дължим го на “Бодра смяна”, на щедро раздавания опит и заразяващ пример, който стана причина родината ни да се прослави като “люлка на детското хорово пеене”.
Проф. Васил Арнаудов

“В историята на Фландърския фестивал са влезли имената на много велики артисти. Но най-скъпия от спомените ми е “Бодра смяна”. Защото тези деца със съвършената си техника, дълбоко артистично чувство и ентусиазъм за музициране ми откриха една неподозирана врата към невероятните възможности на талантите на младите.
ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОБРИЯТ ХОР В СВЕТА!”
/ Карел Аартс, директор на Фландърския фестивал, 08.05.1972 г. /

02 Декември 09, 00:27    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1194