ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

  [BG]   EN  
ЮБИЛЕЕН САЙТ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"

АКТУАЛНО. НОВИНИ
ИНТЕРВЮ С ЛИЛЯНА БОЧЕВА, МОСКВА 1988 г.
ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ НА ХОР "БОДРА СМЯНА"
ЦВЕТЕ ЗА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ЗА ХОР "БОДРА СМЯНА"
В ПАМЕТ НА БОНЧО БОЧЕВ
В ПАМЕТ НА ЛИЛЯНА БОЧЕВА
ХОР "БОДРА СМЯНА" С ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ Г-ЖА СВЕТЛА БЕШОВИШКА
ПУБЛИКАЦИИ
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -1
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -2
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -3
ТЕКСТОВЕ - ПЕСНИ -4
ФОТО ГАЛЕРИЯ
АУДИО - ГЛОГ
ЗА КОНТАКТИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ


АУДИО ЗАПИСИ ЧУДОТО: ХОР "БОДРА СМЯНА" ИЗ "ЗЛАТНАТА КНИГА" НА ХОРА

ПУБЛИКАЦИИ / В памет на Лиляна Бочева

В памет на Лиляна Бочева
20.12.06 14:46

Автор:Проф. д.т.н Младен Георгиев
Статия публикувана във вестник "Култура", брой 38, 4 ноември 2005 г.
В памет на Лиляна Бочева
Преди повече от месец почина Лиляна Бочева. Прекрасни са постиженията на нейния хор "Бодра смяна", прекрасни и признати от целия музикален свят - от Лондон до Токио. Хорът е носител на всички възможни музикални награди. Често пред очите ми са децата на сцената, Лиляна пред рояла, а Бончо Бочев дирижира, извличайки от многогласния човешки инструмент неземни, небесни, божествени звуци, които може би само детският глас може да създаде.
Когато Лиляна пое хора, освен че продължи делото на баща си, въведе и нов репертoар. Зазвуча непреходната класика - от Перголези до Бритън и Кодай; изпълняваше се най-доброто, създадено от българските композитори. Независимо от неумолимото течение на времето, уникалното емоционално звучене на "Бодра смяна" се запазваше. Винаги си спомням думите на композитора Тодор Попов, който казваше, че онова, което отличава "Бодра смяна"от останалите хорове, е "кадифенцето на бай Бончо"...
Опелото се състоя в черквата "Свети Седмочисленици". Може би за първи път в историята на храма той се превърна в сцена, от която в течение на повече от час звуча спонтанен концерт. Пееха стотици хористи на "Бодра смяна", от детска до белокоса възраст, дошли да отдадат последна почит на своята диригентка. Ковчегът напусна храма, а пред вратата на черквата огромна тълпа от хористи запя "Мила родино". Под звуците на българския химн и под аплодисментите на стотиците почитатели на хоровото изкуство погребалният черен "Мерцедес" отнесе в отвъдното твореца на цяла една епоха в българската хорова култура. Да, това бяха последните аплодисменти за диригента Лиляна Бочева!

За смъртта на Лиляна Бочева съобщих на Александър Сергеевич Пономарев - ръководител на прославения по цял свят Московски детски хор към хоровата студия "Весна". Ще приведа част от писмото-отговор, което получих от него:
Всички скърбим заедно с вас. Ние много обичахме "Бодра смяна", Бончо Бочев и, разбира се, Лиляна. Всички - ръководители и педагози на детски хорове в Русия, винаги сме имали пред очите си техния чудесен пример. Сверяхме своите музикални и педагогически позиции с възгледите на знаменитите педагози от семейство Бочеви. На много сме се научили от тях, много разбрахме.
[...]
Спомена за Лиляна Бочева - забележителен хоров диригент и човек, ще съхраним завинаги. Силно се надявам, че в България последователи и ученици на Лиляна Бочева няма да допуснат да се посегне на авторитета на българската музика, в това число и на хоровата, имаща своето достойно място в световната култура. Искам да вярвам в продължаването на блясковото развитие на нашия любим хор "Бодра смяна".
Още веднъж изразявам дълбоки съболезнования на близките и приятелите на Лиляна Бочева и на всички, които разбират цялата дълбочина на постигналата ни загуба.

Александър Пономарев,
диригент на детския хор "Весна" - Москва.


Поклон пред светлата памет на големия музикант и педагог Лиляна Бочева.

Проф. д.т.н. Младен Георгиев


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1188